oktoober 05, 2010

Vahejuhtum politseiga

Läksin teisipäeva õhtul üksi linna peale jalutama, et kinno Wall Streeti vaatama minna. Mõned tänavad olid sõjaväeautodega liikluseks suletud, aga inimestele takistusi ei tehtud. Mingi hetk pidasid 2 politseinikku mind kinni ja küsisid dokumente. Kuna mul midagi kaasas polnud, ütlesid nad, et nüüd on jaoskonda minek. Öö tuleb veeta arestimajas ja hommikul läheme koos minu dokumente otsima. Käimas on tähtis Ida-Aafrika arengukoostöö kohtumine ja samal ajal on turvakonverents kõrgete EU esindajatega. Mina olevat potentsiaalne terrorist. Pakkusin välja, et telligu mulle mootoratta takso aga see ei sobinud neile. Üks politseinik oli väga sõbralik, teine oli agressiivsem, aga viisakas.



Hakkasime siis jaoskonna poole jalutama, kui üks politseinik pakkus välja, et äkki saan neile midagi pakkuda. Uurisin, et mida ta silma peab. Pakkusin välja, et lähen koju ja tulen homme oma passiga jaoskonda. "Something for the stomach" oli vastus. "You buy us airtime (kõnekaardi krediit)". Küsisin, et kas läheme koos seda ostma või kuidas see täpselt käib. "You give us money, we buy". Pistsin käe tagataskusse, teades, et mul on seal kaks 20.000 ja kolm 1.000 rahatähte. Kurat, esimene tuli välja 20.000'ne (ca 100kr). Käsi uuesti taskusse - sama tulemus. Kolmandal korral sain kätte soovitud tuhandelised.  Pakkusin välja, et annan neile 3.000 (15 kr). "What? Three thousand? Are you serious?".

Algasid läbirääkimised. Argumentidena tõin välja, et pean minema kinno ja ostma kinopileti (tõsi), lisaks pean selle summaga ära elama nädala lõpuni (pea-aegu tõsi), samuti pean selle raha eest tasuma oma majutuse (vale). Pärast pikemat läbirääkimist õnnestus neid siiski veenda 3.000'ga  leppima.

Edukate läbirääkimiste üle oli hea meel, aga selle üle ei olnud hea meel, et kohalikku altkäemaksu kultuuri omalt poolt toetasin. Võtsin vastu otsuse, et järgmine kord lähen tutvuma kohaliku jaoskonnaga.

Vana taksopark (Kampala kesklinn)
Print this post

5 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tere Jüri. Sa vastasid oma ülevaates küsimusele, millega tegeled sina ja koik neid teised müstilised LTV-d: sina uuendad muuhulgas kodulehekülge.

hoolimata Katari rikkusest on korralduslik külg ka siin nõrk. islami kultuurikeskuses korraldatavatest araabia keele kursustest saab teada neljapäeval ning kursused algavad juba pühapäeval. enamgi veel, sekretär suuda täpselt öelda, mis päeviti ning mis kell kursused on. pärast nelja vasturääkivat ajakava teatab, et parem oleks kui ma ise läbi tulen.

Kataris on palju tööl rahvast sinu kandist - enamuses Keenia turvamehed ning Nigeeria taskojuhid. Nigeerlased on oma mainet väärt - juba kolmanda lausega selgitab juht, et ta soovib kas midagi müüa või on taksosõidu hind just muutunud, sest juhi õde abiellub. õnneks siin kõik küll väga reguleeritud. Keenialased on sõbralikud ja toredad ning ei aja mingit äri.

Jüri, edu sulle selles salapärases LTVde maailmas.

i

Lauri ütles ...

Jüri, ma andsin Indias ka politseinike nõudmisel "airtime" toetuseks raha. Ka umbes 15 eeki eesti rahas. Ok ok mul oli mõjuvam põhjus selle 15 eeki andmiseks aga see selleks. Tunni möödudes võimuesindajatega kontaktist aga kukkusin kaevu. Kas sa arvad, et see oli juhus?
Loodetavasti läheb sul paremini. Kanna passi kaasas turakas!

Julleke ütles ...

Kõige hullem mis oleks juhtuda võinud, et ei raha ega passi aga juuatäis...õnneks nii halvasti ei läinud. Järelikult läks hästi!

lembelevo@hotmail.com ütles ...

Oi Juurik, kurb on küll, et neid toetasid, aga lugesin just uudist, kuidas üks meees andis välja raamatu, olnud ise ca 15 aastat Kuubal vangis. Hängis ringi Ida pool niisama ja siis nabiti ühel heal päeval kinni. Nii jäigi. Parem maksa, ega sina saa muuta musta mandrit nii lühikese ajaga. Läinuks sa sinna 30-neks aastaks, siis taskuks pingutada.

Kaari ütles ...

Järgmine kord võta pass kaasa, aga ära seda neile kohe näita. Kui oled arestimajaga juba tutvust teinud ja shokiturismist tüdinenud, siis leiad ootamatult oma tagataskust passi ja pääsed vabaks. Ja jälle kogemuse võrra rikkam ;)

Postita kommentaar