oktoober 17, 2010

Uganda Pioneers’ Association (UPA)


Töölaager
UPA on loodud 1989. aastal 7 kohaliku noore poolt. Kogukonnas olid noored vähe esindatud ja sealt tuli mõte kaasata noori rohkem kogukonna tegemistesse.

UPA keskendub 2 põhitegevusele (1)  töölaagrite korraldamine ning (2) pikema-ajaliste vabatahtlike vahendamine (enamasti vahemikus 3 – 12 kuud).  Töölaagrid toimuvad igal kuul (suvel 2tk) ja pikema-ajalistele vabatahtlikele on pakkuda 30 erinevat töökohta/projekti.

Organisatsioon koosneb peakontorist (kus lisaks mulle töötab 3 inimest kontoris ja 1 majahoidja) ja 10st pool-iseseisvast filiaalist, kellest tänaseks pooled on oma tegevuse praktiliselt lõpetanud.

UPA’l on
-    oma võõrastemaja, mis majutab ainult vabatahtlikke
-    oma farm Bukomeros, kus kasvatatakse kanu ja lihtsamaid põllusaaduseid
-    oma koolimaja (sellega pole jõudnud ennast veel kurssi viia)

Organisatsioon on väga väike, st aastas käib läbi ca 50 rahvusvahelist vabatahtlikku, ½ töölaagrites ja teine pool on pikema-ajalisemad vabatahtlikud.

Ärimudel
Hetkel on UPA pea 100% isemajandav, st elatab ennast ära vabatahtlikelt võetavatest tasudest. Minu arvestuste järgi on UPA käive  0,2mln EEK’i aastas.

Kolmenädalane töölaager maksab 250€, mis sisaldab majutust ja lihtsat toitu. Sellest tasust 65% makstakse ära töölaagri korraldajale, kelleks on enamasti üks filiaalidest, ning 35% jääb peakontorile vahendustasuna kontorikulude katteks. Töölaagri tulemusena valmib enamasti midagi käega katsutavat – mõni kogukonnale vajaminev hoone või osa sellest (koolimaja, med.punkt, tualett), istutatud puud ja põõsad jne. Töölaagrid on UPA’le olulised, sest lisaks teenitavale tulule jääb maha ka konkreetne märk, mis aitab UPA’d kohalike seas „pildis“ hoida.

Kolm kuud vabatahtlikuna maksab 400€, ning iga järgnev kuu 50€. Hinna sees on majutus, kui ööbida guesthouse’s, ning lisaks ka lihtne toit, kui ööbida kohalikus peres. Projekte millest valida saab on õpetamine koolis, töötamine lastekodudes, med.punktides (tervisekeskusteks on neid palju nimetada) jne.

UPA eripära
UPA eripära on see, et organisatsioonil on kokku ca 300 kohalikku liiget, enamasti vanuses 16-30. Liikmed saavad osa võtta erinevatest koolitustest, töötada vabatahtlikena mõne filiaali jaoks või osaleda töölaagris vabatahtlikuna või juhtida mõnda töölaagrit. Töölaagris on tavaliselt 3-5 rahvusvahelist vabatahtlikku ja vähemalt samapalju kohalikke vabatahtlikke.

Töölaager (koolimaja ehitamine)



















Kuna töötus on Ugandas väga kõrge (täpset protsenti ei ole osanud keegi mulle öelda), ning töö leidmine väga-väga raske, annab vabatahtlikuna töötamine kohalike jaoks üliolulise töökogemuse, ilma milleta tööle saada on võimatu. Samuti annab see näpuotsaga rahvusvahelist kogemust, kuna reisimist saavad endale lubada siin väga vähesed.  Välismaalase seisukohast on unikaalne see, et sa ei suhtle ainult teiste välismaalastega, vaid puutud kokku ka kohalikega. Print this post

2 kommentaari:

Indrek ütles ...

oot, kas sellel esimesel pildil oleval särgil on kirjas Eesti?

Jüri Saarma ütles ...

Jep, täpselt nii. See tegelane on saksa kutt Jobst, kes käis kunagi Saaremaal mingi õpilasvahetuse käigus.

Postita kommentaar