september 29, 2010

Melina

Melina ja Ryan

Soomlanna Melina (24a) töötab Kawempe Youth Development Association’i (KYDA) heaks. Melina on oma tööga üsna rahul. Ta tunneb, et ta on omaks võetud ja tema ideid ja mõtteid kuulatakse.  Kerget rahulolematust tekitab vähene organiseeritus ja küsimused tegevuse mõtestatuse ja mõju kohta.

Melina on pärist Turust, kus ta on ametis linna sotsiaaltöötajana ja lisaks õpib ta Turu ülikoolis sotsiaaltöö magistriõppes. Siinne vabatahtliku töö läheb arvesse tema õpingute kohustusliku praktika osana, mida ka kooli stipendium toetab (ta on ainuke enda kursuselt, kas on valinud praktika kohaks välismaa). Unistab kunagi oma nõustamispunkti avamisest.





KYDA
KYDA juht on Bernard. Organisatsioon on loodud 2005. aastal ja seal töötab 6 inimest, lisaks tavaliselt 2-3 vabatahtliku või praktikanti kohalikest ülikoolidest. KYDA paikneb samal krundil St Anthony schooliga, mille omanik ja direktriss on Bernardi ema. Tutvume muidugi kooliga, vestleme direktrissi ja õpetajatega ja lapsed nõuavad ohtralt pildistamist. 

KYDA ja koolimaja hooned























Lapsed nõuavad pildistamist

KYDA keskendub HIV’ga seotud noorte toetamisele. Seotus tähendab seda, et noor on ise nakatunud või on ta HIV orb. Kooliealiseid (5-14a) üritatakse toetada kooliskäimisega – 45 lapsele tagatakse õppematerjalid ja 6 lapsele õppemaksud. Vanematele (15-24) korraldatakse õmblemise ja juuksurite kutseõpet õmblemises. Kursused kestavad 6 kuud ja korraga õpib 25 noort.  Bernardi sõnul 17 saab nendest pärast tööd või asutavad enda juuksuriputka (salongideks on neid palju nimetada).

Juuksurikool. Alguses on õppevahenditeks nukud ja parukad.

Põhiline KYDA töö toimub läbi kohaliku võrgustiku (Peers) ja vanemate tugigrupi (Parent Support Groups). Võrgustikus on kokku 25 liiget 3 rajoonis, kes on KYDA poolt välja koolitatud ja kelle ülesandeks on jagada infot HIV kohta ja nõustada HIV’st mõjutatud inimesi.  Hooldajaid on samuti koolitatud, nende ülesandeks on toetada vanemaid või vanavanemaid, kui lapsed  elavad nendega. Lisaks antakse sümboolseid summasid, et nad saaksid osta seemneid jms, mis aitaksid elatist teenida. 

HIV nõustamine KYDA õuel (klassiruumist jälgimas 2 paari silmi)

Ringkäik
Käime sotsiaaltöötaja Chapan’iga jalutuskäigul Kawempe rajoonis, lisaks meile on 1 Makerere tudeng ja 1 vahetusüliõpilane Tansaaniast. 

Ringkäik algab

Kergelt kaootiline tegevus sisaldab ühe pere uksele koputamist, kelle last pole viimasel ajal koolis näha olnud. Kuna vanaisa on üsna purjus ja suletud hoiakuga (poiss elab vanavanematega), lubab Chapan mõni teine päev tagasi tulla. 

Järgmisena tehakse juttu ühe 13 aastase poisiga, kellel kool samuti pooleli jäänud. Vanemad on haiged. Chapan võtab poisi numbri ja lubab tulla tagasi järgmine nädal, et läbi viia kaardistuse (koosneb ca 30 küsimusest). 

Poiss, kes ei taha koolis käia


Nõupidamine

Liikudes edasi jääb teepeale üks vanaema, kes peab napsust lugu ja soovib samuti saada toetust. Lubab, et raha läheb kindlasti laste jaoks.

I need your support.

Järgmiseks kohtume kohaliku mobiliser’iga, kes oma müügiputka pidamise kõrvalt lubab järgmiseks nädalaks kokku ajada sihtrühma kuuluvaid noori.  Tagasiteel põikame läbi ühest koolist, mille noor direktriss ja omanik on aasta tagasi asutanud. 

Õpetajate tuba. Keskel kooli omanik ja direktriss.

Sihtrühmaks on selle piirkonna vaesemad lapsed. Õppemaks on 150.000 USH aastas (800 kr), vähestel on siin võimalus saada tasuta haridust, mis pidavat ka eksisteerima. Kui ma hoovi peal kaamera välja võtan, olen korraga ümbritsetud 50st karjuvast lapsest, kes kõik tahavad pildi peale saada. 

Lapsed nõuavad pildistamist
Tagasi KYDA’s teen paar pilti kutseka õpilastest ja vastutasuna pean üles pildistama kõik ükshaaval. Ei hakka neid pilte siia üles riputama, muidu Jolanta ei luba Laurit mulle külla sõita.


KYDA’st
Tegevuse mõtekusest ei saa ma päris täpselt aru. Bernardi sõnul (tema inglise keelest on mul väga raske aru saada ja ma ei taha iga lause kohta küsida uuesti üle, et vabandust, mis sa ütlesid) on neil hetkel finantseerimise probleem. KYDA’t hoiab üleval Kanada organisatsiooni toetus, kes on toetust viimastel aastatel pidevalt vähendanud. Kui muidu on üks ülesandeid leida üles uusi sihtrühma kuuluvaid noori, siis hetkel on neil rohkem inimesi järjekorras, kui eelarve toetada lubab.

KYDA
























Minu töökohast erineb KYDA selle poolest, et (a) enamus inimesi on hommikul kohe kohal (b) saabumise aeg kirjutatakse sekretäri vihikusse (c) nendel on olemas kirjalik nädala plaan, mis tehakse koos nädala alguses (d) neil on olemas kirjalikud kuu plaanid. 

Bright Future koolilapsed teel koju







Voodist on saanud auto. 3 juhiga.
Print this post

3 kommentaari:

Julleke ütles ...

Lahe, väga hariv lugemismaterjal

Kaari ütles ...

Juurik, väga põnev lugeda. Kuna tahtsid piltuse kohta ka kommentaari, siis tõttöelda on pildid ootamatult korralikud ja head :), veel paremaks saaks, kui inimesi pildistades jäävad jalad (jalalabad) ka peale, kui kadreerimine seda võimaldab (mitmel sinu pildil võimaldab) ja kui ei võimalda siis võiks pigem kadreerida poole reie peale (mitte poolde säärde).

Jüri Saarma ütles ...

tnx oekene, votan arvesse.

Postita kommentaar