detsember 16, 2010

Katoci kaluriküla (ja Katoci Women Development Trust)

Katoci kaluritega järvel
Mõned nädalad tagasi tutvusime koos teiste vabatahtlikega Andrési töökohaga, milleks on Katoci Women Development Trust.  Väga professionaalne ja hästifinantseeritud NGO. Töötavad Katoci kaluriküla naistega, et nende edukust tõsta. Et KWDT programmidega liituda, tuleb naistel moodustada oma grupp (tavaliselt ca 10 naist), valida enda seast juht ja rahakoti eest vastutaja ning oma tegevust ise juhtida.

KWDT toetab neid naiste gruppe mikrolaenudega (kuni 7.500 kr). Alustatakse 1.000 krooniga, kui grupp maksab edukalt tagasi, siis saab summasid suurendada. Lisaks pakutakse nendele hügieeniprogramme (WC’de ehitamine), jalgrattaid, et naised saaksid iseseisvalt liikuda, lehmapidamise know-how’d, joogivee puhastamisfiltrite ehitamise õpetamist, kaevude tegemist jne jne.

Viimasel ajal on võetud põhimõte, et naiste gruppidele midagi niisama tasuta ei anta. Enne anti, aga see vähendas inimeste vastutust. „No suri lehm ära, mis ma teha saan, Nüüd pean võtma lihtsalt järjekorda, et saada järgmine lehm tasuta“ Nüüd tuleb naistel kõik saadud asjad väikestes osades tagasi maksta. Tasu küsimine eraldab tõsised enda elu eest vastutuse võtjad tasuta lõunate otsijatest. Tasule vaatamata on gruppide huvi suur ja nõudlus suurem, kui laene või lehmi/rattaid/kaeve välja antakse. Seetõttu peavad grupid enda sees ära otsustama, et kes saab esimesena lehma, kes teisena jne. KWDT on samuti loobunud ühisomandist (va kaevud, mis luuakse suuremate kogukondade peale), st igal jalgrattal ja lehmal on üks selge ja kindel omanik.







Tutvumine kohaliku Katoci kooliga

Transporditeenus saartele sisaldab kuiva jalaga randumist

Kalurid on rikka, aga autosid näeb külas vähe. Teadagi, kuhu see raha läheb:)

Pildikesi peatänavalt


Tavaline lõikus (mis on tasuline)....




...ja reklaam kutsub ümberlõikusele (meditsiiniline ja suisa tasuta)



Naiste poolt ehitatud vihmameehoidja, mis aitab põlluharimist lihtsamalt teha
Külas Katoci Women Development Trust'il
Print this post

1 kommentaar:

valdek ütles ...

Juurik, kustkohalt soovitad hakata sulle külla sõiduks lennukipileteid otsima, lennufirmad, muud vihjed?
Kaua seal veel oled?

Postita kommentaar