november 04, 2010

Kitomba - külaelu



Kool mangopuu all. (Kitomba)
Jackie ja Andréa veedavad Ugandas kokku 6 kuud EVS’i (European Voluntary Service) eriprojekti „Gender Equality and Issues in Voluntary Work“ raames. Kuna tegemist on pastakast imetud projektiga, siis otsustasid nad veeta kuu aega külas nimega Kitomba. Käisin nendel nädalavahetusel külas. Siia on UPA rahadega ja vabatahtliku tööga ehitatud koolimaja ja maja ühele perele, kes valvab koolimaja üle ja teeb personalile süüa.

Loodan, et saan seda küla veel külastada nädala sees, et näha kuidas tunde läbi viiakse.
Andréa sõnul on see üsna masendav. Lapsed on kohal juba enne 8, õpetajad jõuavad ja tunnid algavad aga ca 9.30. Reedel oli kohal olnud ainult 1 õpetaja – teised ei ilmunud lihtsalt välja.

Koolis õpetatakse André sõnul üsnagi kasutuid asju – näiteks loodusloo tunnis käiakse läbi jänese erinevaid haigusi. Lapsed sisuliselt inglise keelt ei oska, mis ei takista õpetajaid käimast läbi 6. klassi materjale ja lasta õpilastel moodustada lauseid keeruliste sõnadega upon, whole, jne.

Külaelu on sümpaatne, kool mangopuu all (kus toimuvad ka osad tunnid, sest klassiruume pole piisavalt) ja pere, kus Andéa ja Jackie elavad, väga sõbralik (ning ainult 2 lapsega). Majas elektrit ja vett ei ole (vett tuuakse jalgrattaga kaugemalt) ning Esther ja Issa kasvatavad kogu oma toidu ise. Suhkrut jms luksuskaupu ei osteta. Esther, kellel võrreldes mehega on 6 klassi vähema haridust (st pole üldse), räägib inglise keelt väga hästi.

Kui tavaliselt oodatakse valgelt kingitusi, siis siin oli vastupidi – majast mööda jalutavad külaelanikud tõid meile tasuta kes suhkruroogu, kes arbuusi ja kes papaya’t.

Toigas, võikarbi kaas ja kruvi, ning mänguasi on valmis.
Tuju ei langeta ka erinevast paarist plätud.

Pangahärra igakuisel külaskäigul
 (Village Savings and Loan Association for Safe Motherhood )


Kooli jalgpalliväljak

Mister, take a picture of us!



Koolimaja üks hoone (toolid on n-vahetuseks sisse tõstetud). "We dance, you take picture!"



Pühapäeval parimad riided selga (vt sokke) ja kirikusse! Laula. Tantsi..



 Palveta....

...Puhka (PS. Värvi spray-pudelist saab suurepärase kõristi).


Õe eest tuleb hoolitseda.
Print this post

2 kommentaari:

Lembe ütles ...

tundub, et keegi ei julge kommenteeridagi. Mina tegin läinud nädalavahetusel Actimelli topsist lastele 3 kõristit ja need pakuvad praegugi ka meie perele palju rõõmu. Teise käe pillid:).Ja peab tunnistama, et kindaid kannan ise üht ühest paarist ja teist teisest või siis, et viisakam välja paistaks - ainult ühte:). Nimelt üks armas väike poiss käib meie kindaid vist ükshaaval prügikasti viimas ja nüüd on osa kindaid üksikud:(:)

Maret ütles ...

Mulle meeldisid väga need punased nahktallad, mis jalkaväljakul rohu seest turritasid :))

Postita kommentaar