september 24, 2010

Tagasi kooli. Makerere University.

Makerere ülikool
Reedel läks kohe hommikul elekter ära. Et mitte niisama kontorisse munema jääda, palusin meie majapidajal Patience’l võtta mind endaga ülikooli kaasa. Kuna tuli välja, et ta ise õpib kaugõppes ja neil hetkel loenguid ei ole, andis ta mind oma sõbra Frida hoolde.

Makerere ülikool on Uganda vanim (1922) ja suurim (33.000 õpilast), kus õppinud mitmed endised ja praegused Uganda, Keenia, Kongo ja Tansaania presidendid. Hetkel räägitakse aga, et kvaliteet pole enam päris see ja paljud kohalikud eelistavad Keenia haridust. Kampus on oma suuruses igatahes muljetavaldav - 2 km mõlemas suunas.



Minu giid Frida
Frida õpib kriminoloogiat. Erinevalt paljudest Lääne tudengitest soovib tema kaalus juurde võtta ja on isegi spetsiaalseid tablette söönud (kuigi tulutult). Kogukus pidi kasulik olema. Tema erialast jäi meelde see, et naistevastast koduvägivalda esineb hinnanguliselt 70% Uganda peredest.


Loengutest
Käisin kuulamas 2 loengut. Mõlemas oli kuskil 200-250 õpilast 17 ebakorrapärases reas (julgesin teha ainult 2 pilti mobiiliga). Distsipliin klassis on väga hea, kui välja arvata akna taga häälitsevad inimese-suurused marabud. Mehed on enamus viikarites ja triiksärkides, kõvematel vendadel sonid peas. Õppemeetodiks on õpetaja dikteerimise peale jutu üleskirjutamine enda märkmikusse. Tihti laenatakse sõbra märkmikku, kui ise igast sõnast täpselt aru ei saa.


Esimeseks loenguks oli Social Administration kursuse loeng Social Equality. Loeng on vähesisukas ja tempo rahulik. Näiteks järgneva lause selgitamise peale (see on loengu kõige asjalikum lause) läks 20 minutit – „People should receive what they deserve based on their contribution to the society, except people whose inability to contribute is not their own making.“

Social Equality loeng

Teine loeng on juba oluliselt kvaliteetsem ja meelelahutuslikum. Pealkirjaks International Human Resources Management. Klass naerab loengu jooksul vähemalt 10 korda Dr.Ohumi näidete peale. Kuulamisoskuse ja kultuuride erinevuse olulisuse illustreerimiseks toob ta näite Londoni naisterahvast, kelle seelik oli niiiiiiii lühike (joonistab käega ringi kannika alla), ja kes muideks ei seisnud, vaid istus – "so you could see e-v-ery-thing (200 tudengit naeravad kontrollimatult ja peksavad kätega vastu lauda). Do you follow me (igat sõna rõhutades)? Nobody was listening. Listening is very important."



Ujula. Makerere University kampus.



Puhkepaus.  Makerere University kampus.




Teadetetahvel.  Makerere University kampus.



Marabud (Marabou stork).  Makerere University kampus.



Marabu.  Makerere University kampus.





Print this post

4 kommentaari:

Oliver K ütles ...

Kahju, et Sa nii kaua ei ole, et kohalik magister nt omandada. Päris eksootiline oleks CV-sse lisada.

Paul ütles ...

Kuidas Fridal läheb? Palju tänaseks juurde on tulnud? Kuidas saame aidata? (Hea, et tatatar poes on otsas - see kaalule juurde ei anna).

Jüri. Sinu elu tundub nii põnev, et pane või ise sammud sinnapoole teele. Õnneks hoiab pangalaen tagasi.

Jüri Saarma ütles ...

Kuna mu telefon keeldus koostööst ja kaotasin juurdepääsu oma kõikidele sms'idele ja kontaktidele, siis puudub viimane update Frida käekäigu kohta.
Pangalaenuga on lihtne - jätad paar kuud maksmata ja pank on kohe valmis sulle maksepuhkust pakkuma. Produtsentidest on siin kõva puudus, usun, et saaksin sind inimestega kokku viia.

Paul ütles ...

Oliver - kohaliku magistri saab CV jaoks omandada paari päevaga - vaja ainult õppemaks tasuda :)

Mees - ma kaalun sinu tarkust (panga osas) ja tööpakkumist.

Postita kommentaar