september 28, 2010

Teised vabatahtlikud: Simone ja Bluesky


Täiendatud 21.11.2012

  • 2010 aastal müüsin Bluesky heategevuslikke postkaarte oma sõpradele-tuttavatele, tänu kellele kogusime 168€. Selle raha eest sai ühele kooli hoonele katuse peale (vt siit pilte algse olukorra kohta). Bluesky soovib endale oma maja, kuna hetkel läheb iga kuu suur summa koolimaja rendi peale
  • 2012 tegid Soome vabatahtlikud heategevusliku külmkapimagnetite müügi, millega koguti 1.020€. Selle raha eest saab 1 hoone krohvitud, aknad-uksed ette (sh aknad koos klaasidega!) ning elekter majja. Kuna hooneid on mitu (nii õppehooned kui ka ühiselamu), siis toimub täiendav heategevuslike jõulukinkide müük Eestis 2012! Osale!


----------
Algne postitus
Minu üheks tööülesandeks siin on kodulehe värskena hoidmine (teistest tööülesannetest kirjutan millalgi pikemalt). See sobib mulle väga hästi, sest niimoodi saan ma kõikide teiste vabatahtlike projekte külastada ja näen seeläbi võimalikult palju.

Ma ei oska hinnata kui huvipakkuv see võib olla, aga mõtlesin, et panen  ülesse iga vabatahtliku kohta väikese loo ja mõned pildid.

Bluesky
Internaatkoolis on 19 last, vanuses 7-19. Kaks last ei ole puudega, internaatkoolis on nad sellepärast, et enda vanemate juures elades jääks vaesuse tõttu kool pooleli.

19 lapse peale on ainult 1 õpetaja. Selleks on Godwin, kes on rektor, õpetaja ja omanik ühes isikus. Godwin on ülimalt rahulik ja meeldiv ja saab lastega hästi läbi. Ta lõi Bluesky 5a tagasi. Enne seda on ta töötanud erivajadustega laste koolis õpetajana ja paraolümpia kohalikus organisatsioonis. Lisaks on tal abiliseks üks noormees, kes aitab majapidamistöödega ning varieeruv arv vabatahtlikke, kes aitavad laste õpetamisel ja juhendamisel. Hetkel on Simone ainukene, aga alates oktoobrist peaks lisanduma jaapanlanna Yukina (kes on hetkel Tansaanias puhkusel oma poiss-sõbraga) ja uus soomlanna Niina.

Godwin kehalise kasvatuse tundi juhendamas























Ühes majas paiknevad 4 tihedalt täis magamistuba, garaaži ehitatud ilma akendeta klassiruum, väike köök ning suur elutuba, kus vaadatakse koos telekat jne. Elutoa nurka on tehtud ka väike vineerist kontoriboks.

Bluesky maja
























Hoovis on puuris 2 küülikut (ma ei julge küsida, kas söögiks) ja teises puuris 10 kana (pole vaja küsida, kas söögiks). Maja on paremas korras ja puhtam kui meie guesthouse, märkab Simone.

Godwini peamiseks väljakutseks on uue 2 korda suurema päris oma maja ehitamine (olemasolevat maja renditakse), mille krunt on juba ostetud. Teiseks väljakutseks on küsimus, et mis saab nendest lastest siis, kui kool on läbi. Vanemad küsivad seda Godwinilt, aga tal ei ole vastuseid.

Mind kutsutakse külla teisipäeval, mis on kehalise kasvatuse päev. Tund leiab aset 20 minutise jalutuskäigu kaugusel. Godwin on väga põhjalik. Kõigepealt tehakse sörki, siis venitatakse pikalt ning seejärel on edasijõudnutele jalgpalli harjutused ja seejärel mäng. Vähem edasijõudnud loobivad niisama palli ja katsuvad kätt sulgpalliga. Pärast trenni katsutakse jõudu suhkrurooga - 20 minutit on kosta ainult matsutamist.

Soendus



Lihtsamad harjutused - palli viskamine



Nr1 spordiala Ugandas





Soccer


Brian, Allan, Simone ja suhkruroog.











































Simone
Simone on 19a hollandlanna, kes hakkas vabatahtlikuks, et saada kodust minema ja  ning ühtlasi kasutada aega millegi kasuliku jaoks. Simone on ise lugemishäirega ja õppinud 2 aastat Waldorf-koolis, seega saab ta lastest ja enda rollist päris hästi aru. Koju tagasi minnes soovib ta hakata õppima õpetajaks ja tema unistuseks on luua kunagi oma kool.

Simone.

Esimesel tööpäeval kell 11 pidi Simone uues töökohas kohal olema. Töökohaks on erivajadustega laste internaatkool. Jõuame ise 11.15, koolidirektor, õpetaja ja omanik (kõik ühes isikus) Godwin Kaswarra jõuab kohale 1h hiljem. Käisid lastega väljakul jalgpalli mängimas ja kuna öösel oli sadanud, tuli oodata, et muru kuivaks.

Vabatahtlike koordinaator Janet on väga ametlik (seljas parimad riided, sh kontsaga kingad, millega siin külavahel väga mugav ei ole). Tavapärane on see, et formulare ei täideta ette ära, vaid kindlasti peavad kõik kohal olema. Kohapeal selgub (see on ka iseloomulik kohalikule elule, et asjad selguvad kohapeal, mitte enne), et kuigi Simone peaks töötama 3 kuud ehk kuni detsembri keskpaigani, on kool juba detsembri algusest kaheks kuuks suletud (lapsed on kodudes puhkusel).

Print this post

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar